ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Předvánoční Vídeň

Stejně jako v loňském roce se žáci ZŠ Masarova vydali na výlet do vánoční Vídně. Cestou v pohodlném autobuse si zopakovali základní zeměpisné údaje o Rakousku, např. počet spolkových zemí, barvy státní vlajky, hlavní město Vídeň a řeku Dunaj, která městem protéká. Po překročení státní hranice nás za malou chvíli přivítaly obrovské větrné elektrárny, tak typické pro tuto zemi.

Cesta utekla rychle a už jsme přijížděli k naší první zastávce velmi netradičního bytového domu zvaného Hundertwasserhaus. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí o této neobvyklé stavbě i o autorovi samotném, vyfotili mnoho fotek a prošli si galerii se suvenýry a vystavenými obrazy.

Procházku centrem města jsme zahájili na náměstí Marie Terezie, kterému dominuje socha této panovnice známé také v českých zemích zejména proto, že na celém, Habsburky ovládaném území, kam patřily i české země, zavedla povinnou školní docházku. Zmínili jsme zajímavosti ze života této jediné ženy na rakouském trůnu a prohlédli si budovy dvou muzeí obklopujících celé náměstí.

Naše další kroky směřovaly k palácovému komplexu Hofburg, bývalému sídlu habsburských panovníků, v současnosti sídla prezidenta republiky.

Prošli jsme vánočně nazdobenými ulicemi k dalšímu symbolu města, chrámu svatého Štěpána. I když nám počasí moc nepřálo a začalo pršet, nenechali jsme se odradit. Na náměstí jsme se pokochali vystaveným zbožím ve stáncích i v obchodech, utratili zase nějaké to Euro a pokračovali v prohlídce pamětihodností směrem ke Staré radnici, kde se nachází nejznámější a největší vánoční trhy.

Poslední pamětihodností na našem seznamu byla budova vídeňského parlamentu, ale čas se krátil a brzy jsme se vydali na cestu k autobusu. Rozloučili jsme se s krásně osvětlenou a vánočně vyzdobenou Vídní a vydali se k domovu.

Cesta ubíhala bez problémů. To, že jsme překročili hranice České republiky, jsme poznali podle osvětleného mikulovského zámku. Den jsme si opravdu užili.

Předvánoční Vídeň, prosinec 2023

Mgr. Barbora Opluštilová

První pomoc
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů