ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Partnerské země z projektu Erasmus+ na Masarce

Naše škola poslední březnový týden hostila skupinu zahraničních žáků a jejich učitelů, kteří k nám zavítali na poslední setkání v rámci tříletého projektu Learning without Limits.

Jednotlivé země přicestovaly do Česka v pondělí a ubytovaly se v krásném hotelu v Praze. Proběhla jen krátká diskuse nad očekáváními vůči setkání a řekli jsme si, co jsme měli na celý týden naplánováno.

V úterý dopoledne jsme hostům umožnili krátkou prohlídku toho nej z Prahy – byli jsme na Pražském hradě, v Chrámu sv. Víta, v Nerudově ulici, na Karlově mostě, na Staroměstském i Václavském náměstí. Po obědě jsme se autobusy přesunuli do Brna, kde jsme se vzdělávali v interaktivním vědeckém centru Vida!.

Středa byla pro všechny nejnáročnějším dnem. Všichni se hned ráno přesunuli do naší školy, kde je čekalo přivítání od pana ředitele a žáci je provedli po celé naší velké škole. Na dopoledním i odpoledním programu bylo věnovat se tématu integrace a inkluze jakkoli znevýhodněných lidí ve škole, potažmo celé společnosti. Jednotlivé týmy procházely různými stanovišti, kde měli možnost např. projít překážkovou dráhu se zavázanýma očima, popovídat si s pánem, který nemá ruce, naučit se něco o canisterapii, luštit Braillovo písmo apod. V závěru odpoledne měli tyto nové poznatky využít v praxi a vytvořit plakát znázorňující ideální školu, kde jsou si všichni rovni a jsou v maximální míře spokojeni. Odměnou za těžkou práci byla diskotéka a vystoupení školní taneční skupiny Cool Dance, kterou vede paní učitelka Ullmannová.

Ve čtvrtek jsme navštívili Moravský kras. Nejprve jsme byli v Domu přírody, kde jsme se dozvěděli hodně zajímavých věcí o této jedinečné oblasti a poté jsme jeli vláčkem do Punkevní jeskyně. Nevynechali jsme samozřejmě ani propast Macocha. Všichni byli tímto programem velmi nadšeni a jeskyně je ohromily. Odpoledne jsme jednotlivé země provedli po centru města Brna a popovídali jim něco málo z historie a také nějaké zajímavosti o Brně.

V pátek ráno už všechny země odcestovaly do svých domovů, jen anglická skupina zůstala ještě v Brně a pro ně byl nachystaný velmi zajímavý program v brněnské zoo i s odborným výkladem některých pečovatelů.

Ještě jednou bych chtěla poděkovat všem svým kolegům, kteří se podíleli na tvorbě programu a organizačním zajištění celého týdne. Myslím, že se nám vše vydařilo, tak jak jsme plánovali, a že všichni účastníci setkání odjížděli spokojeni a s hromadou nových zkušeností a zážitků.

Partnerské země z projektu Erasmus+ na Masarce (prezentace PPS, 21 MB)

Mgr. Lenka Štěpánová

Valentýn
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů