ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Mezinárodní setkání žáků a učitelů v Bulharsku

Ve dnech 6. – 10. června 2016 mělo deset žáků a tři učitelé naší školy možnost vycestovat do Bulharska v rámci evropského programu Erasmus+. Byl to náš předposlední výjezd, který je součástí projektu "Learning without Limits".

Pondělní odpoledne a večer jsme strávili na cestě a po příletu do hlavního města Bulharska – Sofie nás čekali členové bulharského týmu.

V úterý jsme se šli podívat do partnerské školy v Perniku. Bohužel Bulharsko není jednou z těch bohatších evropských zemí, což se samozřejmě odráží na jeho školství, potažmo vybavenosti škol. Alespoň jsme tedy měli možnost srovnat naši školu se školou v zahraničí. Součástí programu byla jízda na koni a prezentace jednotlivých zemí. Odpoledne jsme také navštívili dvě muzea – jedno hornické a jedno historické.

Ve středu jsme vážili dlouhou cestu do tradiční rodinné výrobny růžového oleje, který je typickým bulharským vývozním artiklem. Jedno kilo takového oleje stojí cca 27 000,- Kč! Nevýhodou takového obchodu ale je, že se rozkvetlé růže sklízí jen jeden měsíc v roce a to právě teď v červnu. Na cestě zpět jsme se zastavili v malém městečku, kde jsme se mohli osvěžit a na chvíli odpočinout. Večer jsme strávili v našem hotelu Eliteve společnosti švédské delegace a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací.

Ve čtvrtek ráno jsme shlédli několik expozic v bulharském národním muzeu, pak jsme poobědvali v příjemném parku a přesunuli se do Sofie. Tam na nás čekala úžasná paní průvodkyně, která nás provedla nejen hlavním městem, ale stručně a přehledně i bulharskou historií. Díky krásnému počasí jsme se byli ve čtvrtek také koupat v bazénu, který měla celá naše delegace jen pro sebe.

V pátek už jsme zase od rána cestovali a ve večerních hodinách se vrátili do Brna. Doufám, že si všichni účastníci toto setkání užili a že už se těšíme na další meeting, který se bude konat v říjnu ve Španělsku.

Bulharsko - Projekt "Learning without Limits"
(prezentace ve formátu Powerpoint, 25 MB)

Mgr. Lenka Štěpánová

První pomoc
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů