ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Dokument Síla lidskosti v kině Scala dne 27. ledna 2016

Pro žáky osmých a devátých tříd jsme zajistili v kině Scala promítání dokumentárního filmu Síla lidskosti, který představuje Angličana Nicolase Wintona, jemuž se podařilo v polovině roku 1939 zachránit 669 dětí židovského původu před transporty smrtianašel jim nové rodiny ve Velké Británii. Tuto akci bylo nutné provést velmi rychle, získat peníze a dětem sehnat i padělat potřebné dokumenty, ale hlavně přesvědčit rodiče, aby neváhali děti poslat do neznámého prostředí k neznámým lidem.

Nicolas Winton se nikdy s tímto činem nepochlubil, na začátku války vstoupil do RAF a aktivně bojoval za svobodu. Až v roce 1988 jeho manželka náhodou objevila materiály, jež tuto událost dokládají.

Pan Winton se pak několikrát sešel s některými ze „svých“ dětí. Každé takové setkání umožnilo poděkovat svému zachránci a neobešlo se bez velkého dojetí.

Tento dokument Matěje Mináče podává svědectví o krutém období na základě dokumentárních záběrů, fotografií, rozhovorů a zpovědí. Příběh Nicolase Wintona je příběhem lidské odvahy, obětavosti a solidarity, ale také velké skromnosti.

Mgr. Jana Osičková

První pomoc
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů