ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Mezinárodní setkání žáků a učitelů v Polsku

Díky evropskému programu Erasmus+ jsme na přelomu září a října vycestovali do polského města Krakova, abychom se tam setkali s našimi partnerskými zeměmi z projektu "Learningwithoutlimits". Setkání bylo jako vždy pětidenní a konalo se od středy 30. září do neděle 4. října 2015.

Ve středu 30. září jsme brzy ráno vyrazili z Brna do Krakova, cesta probíhala bez komplikací a do cílové destinace jsme dorazili chvíli po obědě. Jen jsme vyložili zavazadla v hostelu a jeli jsme do 60km vzdálené Osvětimi. V koncentračním táboru jsme měli možnost se díky skvělé paní průvodkyni vrátit zpět do minulosti a poznat otřesný osud mnoha Židů, kteří zde zemřeli rukama nacistů. Pro mnohé z nás to byl neopakovatelný zážitek, jenž v nás zanechal vzpomínky, na které dlouho nezapomeneme.

Ve čtvrtek ráno byla na programu návštěva partnerské školy v Dobranowicích. Do této školy chodí jen asi 60 dětí, ale i v tomto malém počtu nám přichystaly velmi milé přivítání – zpívaly se písničky, tančilo se a hrály se tradiční polské hry (panák, guma, švihadlo). V Dobranowicích jsme také navštívili místní kostel a tradiční selský dům, kde jsme ochutnali domácí polský chléb se sádlem a kvašenou okurkou. Odpoledne se neslo v duchu sportu, děti hrály fotbal, a kdo nehrál, tak alespoň pořádně fandil. Na závěr nám dobranovičtí učitelé přichystali grilování a opékání špekáčků.

V pátek jsme se seznámili s krásami polského bývalého hlavního města Krakova. Dopolední poznávání tohoto krásného města zahrnovalo wawelský hrad, královskou cestu a centrum města s tradičními trhy. Po obědě jsme jeli do solného dolu Velička, kde jsme prošli labyrintem chodeb pod zemí a poznali jsme, jak těžký život měli horníci v dávných i poměrně nedávných dobách. V dolu jsme se dostali až do 135metrů pod povrch země a byli jsme rádi, že jsme na cestě z dolu mohli využít výtah.

Sobotní den jsme strávili ve škole poblíž Dobranowic, rozdělili jsme se na dvě poloviny a účastnili jsme se sportovních klání a také různých workshopů pod vedením evropských dobrovolníků z různých koutů světa (Finsko, Kolumbie, Rumunsko, Lotyšsko, Moldávie). Aktivity zahrnovaly činnosti jako vytváření reklam, hraní různých scének, vytváření imaginární země, plnění „missionimpossible“ úkolů nebo tančení. Veškerá komunikace samozřejmě probíhala v anglickém jazyce.

Věřím, že i toto setkání přineslo našim žákům nejen nové zkušenosti, ale i kamarády a motivaci k dalšímu studiu cizích jazyků.

Níže si můžete přečíst hodnocení některých žáků, kteří se výjezdu účastnili.

Mgr. Lenka Štěpánová

Erasmus+ Polsko 2015

"Na přelomu měsíce září a října jsme navštívily našeho souseda a vžili jsme se do role turistů. Jako hlavní účel tohoto projektu byla práce v mezinárodních skupinách, kterou jsme zvládli na výbornou, a podařilo se nám si najít nové přátele. Jsem velice rád, že jsem se mohl takové akce zúčastnit, bylo to vážně nezapomenutelné."

Boleslav Pospíšil, 9. A

"Před týdnem jsme 10 studentů a 5 učitelů jeli do Polska. Byl to vážně skvělý výlet a doufám, že se stejná parta zase sejde příští rok v červnu v Bulharsku. "

Zulika Broumová, 9. A

"Minulý týden jsme byli v Polsku v rámci Erasmu+ a jsem moc ráda, že jsem jela. Byl to příjemně strávený čas společně s Poláky, Švédy, Bulhary, Španěly, Lotyši a Brity. Mám spoustu úžasných vzpomínek a byla bych ráda, kdybychom se v příštím půlroce zase všichni sešli v Bulharsku. "

Kristýna Baštová, 9.A

"Minulý týden jsem byl v rámci projektu Erasmus+ na pobytu v Polsku. Program zahrnoval prohlídku Krakova, solných dolů a hlavně návštěvu partnerské školy v Dobranovicích. V partnerské škole jsme byli rozděleni do skupin s dětmi z ostatních zemí. Poláci pro nás měli připravený program, takže jsme se ani chvíli nenudili. Šli jsme se podívat na jejich kostel, hráli jsme různé sportovní hry a komunikovali jsme s ostatními v angličtině. Moc jsem si to užil, mám od tam pár nových kamarádů a chtěl bych, abychom se s nimi celá naše stejná parta zase sešli za půl roku v Bulharsku. "

Jiří Babyrád, 9. B

"V termínu od 30. září do 4. října jsem se zúčastnil zájezdu do Polska v projektu Erasmus+. Jelo nás tam 5 kluků a pět holek z devátých tříd. Moc jsem si to tam užil. Seznámil jsem se se spoustou lidí. Ať už z Polska nebo ze Švédska. Bylo to tam úžasný a chtěl bych, aby naše parta zase jela za půl roku pro změnu do Bulharska.“

Jakub Vajda, 9. B

Skvělá vybíjená
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz