ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Masarka v Lotyšsku!

Na začátku června se skupina deseti žáků a tří učitelů ZŠ Masarova vydala na dalekou cestu do Lotyšska. V rámci mezinárodního programu Erasmus+ to byla už třetí návštěva partnerské školy, ale tato byla výjimečná tím, že se jí účastnili i žáci. Z každé země dorazila delegace o třinácti členech.

Vyrazili jsme brzy ráno ve středu 3. června z Brna vlakem do Prahy a odtud letadlem přes Stockholm do Rigy. Tam jsme se všichni ubytovali, seznámili se s dětmi a učiteli z ostatních škol a večer jsme navštívili síť tradičních lotyšských restaurací Lido.

Ve čtvrtek jsme měli možnost si prohlédnout krásy Rigy, hlavního města Lotyšska, byli jsme ve válečném muzeu a také v lotyšském parlamentu. V parlamentu jsme se setkali se zástupcem oblasti, ve které sídlí naše partnerská škola (Balvi). Následně jsme měli zastávku ve výrobně sladkostí, kde si děti vyzkoušeli, jak je náročné něco takového vlastníma rukama vyrobit. Poté nás čekala dlouhá cesta do města Balvi, které leží na východě země blízko hranic s Ruskem. Po příjezdu jsme byli srdečně přivítáni a vypustili jsme balónky s vlajkami našich zemí jako symbol našeho mezinárodního přátelství. Následovala večeře a ubytování v nově zrekonstruovaném hostelu. Byli jsme dokonce první hosté, kteří měli možnost se tam ubytovat!

V pátek dopoledne jsme shlédliúžasná vystoupení žáků místní základní školy a také jsme představili svoji zemi ostatním účastníkům setkání. Naše děti měly připravenou prezentaci, ukázaly ostatním, jak vypadá krteček, zazpívaly českou hymnu a dokonce se našla odvážlivkyně, která zazpívala sólo. Odpoledne jsme byli rozděleni na skupiny a prohlédli jsme si město Balvi, zúčastnili jsme se přednášky Five Love Languages a představili jsme tradiční české hry. Jeden z učitelů se seznámil se starostou města a přijal drobné dárky na památku. Dalším bodem programu byla návštěva aquaparku, kterou si žáci ohromně užili.

Sobotní dopolední program byl vyplněn návštěvou lotyšské usedlosti, kde nám bylo umožněno podívat se na to, jak se tradičním způsobem vyrábí chléb a mléčné výrobky. Poté jsme mohli vše ochutnat. Následoval oběd a po obědě byly přichystány čtyři workshopy, kde se zpívalo, tančilo, vyrábělo a také sportovalo. Naši žáci měli největší úspěch v oblasti sportu, za což byli náležitě odměněni. Večerním programem byla závěrečná diskotéka s překvapením v podobě dortu a ohňostroje.

Věřím, že se všem účastníkům setkání líbilo a že na něj budou ještě dlouhou dobu vzpomínat. Snad je také utvrdilo v tom, že nemusíme mít kamarády jen v našem nejbližším okolí, ale klidně i po celé Evropě.

Mgr. Lenka Štěpánová

Masarka v Lotyšsku! (prezentace Powerpoint, 18 MB)

Skvělá vybíjená
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů