ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Zájezd Praha – Terezín

Také v letošním školním roce jsme uspořádali pro žáky 9. ročníku zájezd do Prahy a do Terezína. Ve škole jsme si připomněli 70. výročí konce II. světové války a je užitečné, aby děti na vlastní oči viděly, jak mnoho lidí za okupace strádalo.

Dne 27.5.2015 jsme odjeli rychlíkem do Prahy a ubytovali jsme se v hostelu Ládví. V  průběhu dne jsme obdivovali krásy historické Prahy a navštívili muzeum čokolády, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o pěstování kakaových bobů a výrobě čokolády. Nejpříjemnější byla ochutnávka čokolády bez omezení množství. Děti si individuálně prohlédly Staroměstské náměstí a prošly se po Karlově mostě. Po návratu do hostelu jsme se připravovali na večerní představení Jedenácté přikázání ve Stavovském divadle. Návštěvu v divadle jsme si jaksepatří užívali, dívkám i klukům moc slušelo společenské oblečení. Usadili jsme se ve svých lóžích a zhlédli jsme vynikající komedii plnou různých slovních hříček, melodií a zdařilých hereckých výkonů, především Saši Rašilova, Davida Matáska a Davida Prachaře.

Druhý den dopoledne jsme odjeli autobusem do Terezína, kde jsme měli zajištěnou prohlídku Malé pevnosti s průvodcem panem Lukášem Lvem, který mistrně děti vtáhl do děje a velmi poutavě vyprávěl o násilnostech, hladu, epidemiích a těžkých pracovních povinnostech nevinných lidí. Přestože se děti o tomto hodně učí ve škole, až tady si uvědomily tu hrůzu. Procházeli jsme mnoha baráky s místnostmi studenými a vlhkými, a těžko jsme si dokázali představit, že zde lidé mohli žít. Na závěr jsme zhlédli dokumentární film o historii Terezína a hlavně o jeho funkci za okupace. Všechno to, co jsme zde viděli, včetně upraveného hřbitova před bránou pevnosti, bylo velmi emotivní. Snad na to nikdo nezapomene.

Autobusem jsme se pak vrátili do Prahy, vyzvedli jsme si zavazadla z úschovny, koupili si něco dobrého na cestu a už jsme seděli v pohodlném rychlíku a směřovali do Brna.

Všechno pěkně vyšlo, většina dětí zaslouží pochvalu za vzorné chování.

Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015 Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015 Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015 Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015 Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015 Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015 Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015 Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015 Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015 Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015 Zájezd Praha – Terezín,  květen 2015

Mgr. Jana Osičková

Valentýn
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů