ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Práce projektu "Já věřím na děti"

Už to víme: Handicap je když...

Zdraví, láska a peníze nejsou skutečnou samozřejmostí. Já i moje rodina jsme si to sami "vyzkoušeli", když mi byl jeden rok a já jsem onemocněla na rakovinu.

Co mi vyprávěli rodiče

Když jsem onemocněla měla jsem jeden rok, přestala jsem chodit, měla jsem vysoké horečky a ztrácela jsem vědomí. Nakonec mi zjistili rakovinu. Byla jsem na operaci a pak celý rok na léčbě chemoterapií. Ozařování ani transplantaci kostní dřeně jsem naštěstí nemusela podstupovat, ale i tak jsem během léčby byla jednou na hranici života. Když jsem byla v nemocnici, střídali se u mne v péči maminka, tatínek a nejstarší sestra. Když jsem mohla být doma, nesměl k nám nikdo chodit, museli jsme se zbavit křečka, nesměli mě vozit v kočárku v MHD, naši hlídali, aby se ke mně žádné bacily nedostaly. Vypadaly mi všechny vlasy, byla jsem strašně vyhublá, stále mně bylo špatně a nedokázala jsem jíst. I po skončení léčby v mých dvou letech to nebylo o moc lepší. Začala jsem se znovu učit chodit, ale jako bych prý nežila: mluvit první slova jsem začala až ve třech letech, jíst pořádně jsem začala až ve 3,5 letech, měla jsem a mám doteď poškozenou řeč a paměť (v pěti letech jsem si nepamatovala, čí jsem a kde bydlím) a bolesti v nohách při chůzi.

Co si pamatuji já sama

Moc toho není - jenom strach. Maminka musela odejít před operačním sálem a kolem mě lítaly sestry a nešla jim otevřít postýlka a já si přála, a by ji nikdy neotevřely… Na krku jsem mívala taštičku s medvídkem a v ní bývala flexila k portu na chemoterapii.

Jak to vidím dnes při kontrolách na onkologii.

Je tam plno dětí bez vlasů s flexilami. Některé musí být na vozíku. Neznám je, ty které jsem znala, už tam nejsou. Nejvíc se mi stýská po Tomáškovi, který mi umřel. V létě jsme mu byli na pohřbu. Všech těch dětí je mi líto, i já mám vždy strach, když tam jsem. Ráda bych jim pomohla, ale nemůžu, tak si s nimi aspoň hraji a povídám. Rodiče všech dětí i ti moji si navzájem pomáhají a dodávají si odvahu. Měla jsem z toho vždycky radost.

Závěr

Měla jsem štěstí, následky sice mám, ale i když mě omezují, nejsou příliš patrné. Některé děti, s kterými jsem si hrála, už zemřely, jiné mají horší zdravotní následky. Dalo by se o nich říct, že jsou handicapované. Ale všechny jsou soucitné a citlivé k ostatním, i když samy to nemají lehké.

Daleko horší handicap mi připadá, že některé děti, které jsou sice zdravé, nikdy nebojovaly o svůj život a neprošly touto „školou bolesti“, jsou zlé a posmívají se druhým kvůli nějakému jejich nedostatku.

Co je tedy handicap? Postižení těla nebo postižení povahy? Kdo je víc člověkem? Já už to vím.

Veronika Foltýnová, 10 let

První pomoc
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů